KULTURSJOKK: mistet håret (Utveksling: Natalie i Canada 2012-2013)
Forside Add meg Om meg Kontakt Vær oppdatert Follow me

KULTURSJOKK: mistet håretEt ord så var så fremmed for meg i starten. Flere sa jeg måtte forbedre meg på kultursjokk, det ville komme før eller senere. Men bare ordet var så ukjent for meg og jeg hadde ingen aning at det skulle gjøre så mye med meg. Men så feil kunne jeg faktisk ta. 

Kultursjokk er noe som har rammet meg nå, og jeg kan ærlig innrømme at det er ingen god situasjon å sitte i. For å forklare nermere hva kultursjokk er: 
- Det sier seg litt i ordet, at man heller vil ha sin egen kultur enn denne.
- Alt hjemme følest så mye bedre hjemme. 

Når kan kultursjok oppstå?
Kultursjokk kan oppstå i fleire sammenheng, fra å flyttte til det å bytte jobb eller skole. Det er når ting er anneldes er det man er vandt til. Og man foretrekker det gamle istede.

Hvordan kan man oppleve kultursjokk?
Det er flere måter å oppleve kultursjokk på og til min (u)flaks har jeg opplevd hele pakken. Mens andre ikke har opplevd noen ting. Først opplever man noe man kaller "Honeymoon phase" som til norsk betyr: bryllupsreise fasen. Der alt er bare nytt og fantastisk. Canada er fantastisk, plassen er fantastisk og til og med skolen er fantastisk. Dette fordi alt er så nytt og spennende. Men etter noen uker, si 2 måneder så går det over til kultursjokk. Noe jeg er midt oppi nå. 

- Trist og ensom: 
Man føler seg veldig trist og ensom konstant. Selv om man har fått venner her så savner man likevel vennene sine i Norge konstant, og man går bare rundt hele tiden og er trist, selv om man kan være omringet av mennesker så føler man seg bare konstant ensom. 

Hodepine:
Dette merket jeg allerede dag 1. Jeg kom tilbake med den hodepinen. Så sterk og kraftig at jeg måtte ta meg flere smertestillende og legge meg nedpå for å få sove. Så ille var det. Men det er fordi alt skjer på et annet språk og alt er så nytt og man må oversette hvert eneste ord og det er mye å sette seg inn i. 

Allergier:
Allergien min har blitt så mye værre disse siste ukene. Og det kan også komme av kultursjokk. 

Miste hår:
Dette er noe som skremmer meg masse, for jeg har begynt å miste masse masse hår.  Og jeg har ikke funnet ut en grunn for hvorfor dette skjer. Men det er rett og slett mye på grunn av stress. Og de sier dette skal være helt normalt i begynnelsen. Men skummelt er det. 


jeg befinner meg i Canada, ikke Paris for dere som ikke visste det.

Forkjølelse:
Jeg er konstant syk her. Føler meg sliten og trett hele tiden. Men dette er også fordi det er mange ukjente bakterier her, alt fra i vannet man drikker til maten man spiser. Så det er lett å bli syk. Første gangen jeg dro til Paris så sa venninnen min at det var bare å drikke spring vannet på hotellet. Joda, jeg gjorde det jeg.  Kan si det endte med at jeg ble liggende over do-skålen en god stund i ettertid.

Sinne:
Det er helt normalt at man kan få  et veldig stort sinne her. Uten at man må ha noen spesiell grunn for at det utløses. Man er bare konstant sint og før eller senere vil den boblen sprekke og det vil bare gå sin naturlige gang. 

Svak:
Det å føle seg svak er helt normalt. Jeg er konstant sliten og føler for å sove hele tiden. Dette er også en prosess i kultursjokket du går igjennom akkurat nå.  

Små problemer:
Små problemer kan plutselig bli kjempe store problemer for deg. Som læreren min fortalte når hun var på utveksling så var det en dag ikke skiene henne ville stå i snøen, hun prøvde opp til flere ganger og den tredje gangen hun prøvde så gikk det heller ikke. Så hun ble så sint at han bare kastet fra seg skiene og var så frustrert.  

Hater kulturen:
Man begynner å lage et hat for kulturen man befinner seg i. 

Sjenert og usikker: 
Dette har jeg lagt veldig merke til. Jeg er alltid så sprudlende og veldig så utadvendt. Men her er jeg det tvert motsatte. Jeg liker mitt eget selskap og sprudlende og glad er jeg ikke så ofte. Men det er det hele med utveksling, det er lett å miste seg selv. Men da handler det om å finne seg selv igjen. Og det er tøft det. Men det er en del av hele opplevelsen. Og det er hard, tro meg.

Kontroll:
Siden man bor med en helt ny familie så er det egentlig bare rommet som man føler er HELT ditt og man ka føle seg komfortabel i. Dette kan resulterte at man vil ommøblere, rydde og bare ha kontroll.

Savn:
Noen vil ikke engang oppleve dette. Menst andre (som meg) vil ha en virkelig tung tid med å forholde seg til dette.  Og dette er også en stor del påvirket av kultursjokk.

Finne seg selv:
Som jeg sier over her, man mister seg selv i stor grad. Og da handler det om å finne seg igjen. Man vil stille seg spørsmål som: Hvem er jeg? eller "Hvorfor i alle dagen dro jeg hit?"
 • 18.10.2012 kl.22:22
  Det har jeg faktisk ALDRI tenkt på før. Utrolig interessant å lese om. Har nok opplevd kultursjokk før, uten å egentlig tenke over det. Håper det går bedre for deg!
  20.10.2012 kl.03:10
  Begynner å kjenne på det selv nå. Har ikke hatt den følelsen i hele tatt siden jeg kom hit, men den siste uken har vært hard
  22.10.2012 kl.02:45
  Mina Kanchan: Ikke sant, er så mye som spiller inn! Jeg prøver å ta en dag om gangen, og så langt har det funket :) Men tusen takk for det!
  22.10.2012 kl.02:47
  Ida: Vet akkurat hva du mener!
  25.10.2012 kl.08:51
  Jeg var selv en utvekslingselev, men i USA, og jeg må ærlig si at jeg ikke hadde dette problemet så sterkt. Men jeg håper det går bedre for deg og at du klarer å ta en ting om gangen. Det som du må huske på er at du har folk både i Canada og Norge som bryr seg om deg og er der for deg. :) Lykke til videre og håper du får det året du fortjener! :)
  06.11.2012 kl.18:17
  Bra du deler din opplevelse av dette! Har selv lyst til å studere i utlandet, og har ikke tenkt over dette før nå.
  30.01.2013 kl.10:20
  Veldig bra skrevet! Du forklarer dette på en veldig bra måte.

  Jeg føler akkuratt på samme måte selv om jeg er hjemme akkuratt der jeg har bodd i 15 år :P Jeg vet ikke hvorfor men jeg har bare blitt sånn i det siste.