TANKER RUNDT DET Å LEGGE PÅ SEG PÅ UTVEKSLING (Utveksling: Natalie i Canada 2012-2013)
Forside Add meg Om meg Kontakt Vær oppdatert Follow me

TANKER RUNDT DET Å LEGGE PÅ SEG PÅ UTVEKSLINGEr du redd for å legge på deg på utveksling? Jeg vil rett og slett bare fortelle dere at meste parten av oss vil gjøre det. Enten de vil eller ikke. Selv om jeg har et forhold med  sunt kosthold så vil jeg nok legge på meg uansett., haha. Men jeg har alt følt på meg at kiloene begynner å komme og det er helt normalt. Det er tilsatt så mye sukker i absolutt alt, ikke like masse som i Amerika men det er ikke så langt ifra på samme nivå. Husket det første jeg tenkte på når jeg kom ned hit var at melken var masse søtere enn det jeg var vandt til. Syns den smakte helt grusomt i starten, men nå har jeg bare begynt å lære meg til å like den. 

Canada har tross alt ikke så mange overvektige og grunnen for det er enkel, helse og kosthold spiller en god del her. Man kan ikke gå ut uten å se noen jogge/sykle/gå hva enn det skal være fremfor huset ditt. De er så aktive, skal tørre å påstå de er mer ute enn norske. Canadiere løper i fjellene konstant, de har et sterkt forhold til kosthold noe jeg beundrer av dem. Jeg vil nok bli litt av en Canadier når jeg kommer hjem. 

Men også har de slike småe søte vaner som de spiser pannekaker på frokost, sånn som på film.  Har fått pannekaker med sirup til frokost to ganger og det er døds godt men ikke det sunneste man får heller, men har tross alt aldri smakt det!  Til lunch får man også noe man kaller barer, foreksemel peanut bar. Er slike små søte pakninger som er litt av en kaloribombe. Ikke at jeg bruker å telle dem, men når jeg først så bak på den...

Man reiser på utveksling for opplevelsen, jeg kommer til å prøve å trene regelmessig  (enten det blir et lag eller i et studio) men jeg vil også spise absolutt alt som frister uten å tenke på det to ganger. Jeg vil spise ting jeg aldri har spist før! Og for meg er det en opplevelse, prøve ut nye sorter mat. Som her for dagen spiste jeg sushi og en annen dag blåskjell!

Det kan resultere at jeg kommer tilbake stort som et troll og at dørene på Akdemiet må forstørrest. (tulla) Men slik får det bare være. Jeg drar hit for opplevelsen og maten er inkludert i den. Det er 1 år med en annen kultur og annen mat. Så hører jeg at det er mange som mister kiloene etter å ha kommet inn i de normale spisevanene i Norge igjen, og det er helt normalt. 

Vertsforeldrene mine serverer alt hjemmelaget (siden vertsfar er profesjonell kokk) og alt er økologisk. Det meste og da mener jeg 99% av det de serverer er sunt. Siden hele familien er så aktiv så er et sunt kosthold viktig for dem, noe jeg syns er helt tipp topp. Aldri ferdigmat her i huset nei.

Ryktene sier det er vanlig å legge på seg 20 kilo på utvekslingsåret sitt, Altså mer enn enkelte når de er gravide. Det er helt sykt. Noe jeg absolutt ikke skal. Leste rundt på utvekslingblogger de sa de la på meg sånn 3-4 kilo, og forhåpeligvis vil jeg gjøre det samme.  

 

Hva tenker dere om det å legge på seg under utvekslingsåret? 
Har du hørt noe lignende at andre har gjort det ?


 • 07.10.2012 kl.08:40
  Jeg forstå at du er på utveksling og at du vil oppleve så mye som mulig. Men å spise sukkerholdige barer er ikke en del av matopplevelsen. Å spise haggis, lam stekst på spyd eller en pizza som kun består av masse ost - det er matopplevelser. Å spise ting du ikke har spist før, men hvis det er ekstremt usunt så er det ingen ide´ å la det bli til matvaner.

  Aner du hvor mye 20 kg er? Å være 20 kg overvektig, eller 10 kg overvektig er absolutt ikke sunt. Nå tenker jeg ikke utseendemessig, men helsemessig. Tenk på helsa di. Hvis du går opp nesten 20 kg så vil nok blodårene dine være ganske tette, du vil føle deg kjempe slapp, hud og hår vil ikke se flott ut lenger og du kommer til å angre.

  Det er mange som skaper en ny måte å leve på når de er på utveksling, og det behøver ikke nødvendigvis være å bli latere og rett og slett feitere. De får nye hobbyer som cheerleaing, svømming, ridning, fotball eller dans. Du som er på utveksling nå har også en stor mulighet til å lære mer om mat. Ikke tell kalorier men lær deg hva kroppen din vil ha. Verstforeldrene dine blir nok ikke fornermet om du heller vil ha en salat på skolen enn en peanøttbar.
  07.10.2012 kl.10:04
  Jeg har aldri vært på utveksling, men jeg kunne aldri tillatt meg seg å legge på meg! Joda, det er helt normalt å legge på seg et par, tre kilo, fordi man spiser ny mat kroppen kanskje ikke er vant til. Og man spiser oftere. Ja, du veit. Men jeg hadde aldri tillatt meg selv å legge på meg 10-20 kg!

  Det er ikke sunt for noe. Og det er ikke bare å gå ned igjen de 10-20 kg når du kommer hjem- det krever hardt arbeid, og det er en påkjenning for kroppen.
  Julie
  07.10.2012 kl.10:17
  Kan du ha spørsmålsrunde? :-)
  07.10.2012 kl.11:26
  Nei, det har eg ikkje høyrt om før. Virka som du har eit normalt og sunt forhold til det å legge på seg, så du kjem nok til å klare deg heilt fint :)
  07.10.2012 kl.19:04
  susansway: Det er jo ikke bare usunne greier det er snakk om, selv sunne ting inneholder en del sukker og har alt blitt forberedt at jeg vil komme til å legge på meg selv om jeg er på en sunn diett her nede. For alt er så annerledes tro det eller ei, det er mange av matvarene der sukker spiller en god del.

  Å spise gaggis, lam stek på spyd eller pizza har jeg alt gjort, og ser på det som litt av en matopplevelse også, like mye som alt annet her. Fikk servert gresskarmuffins, noe som også var litt av en opplevelse.

  Helsa mi er absolutt noe jeg tenker på konstant, samme gjør min vertsfamilie. Vi alle er svært aktiv så for meg å legge på meg 20 kilo vil aldri skje. Og om det vil ha skjedd, ville jeg nok ha angret ja!

  Har også hørt om mange som har gjort det samme ja...triste saker. Min har egentlig blitt bedre, for her er de så aktive og spreke og Canada fokuserer masse på det å holde seg trent og fit. Noe jeg syns er helt tip top! Så er de jo de små tingene som ikke er like bra.. Men men, bare det ikke blir en vane.

  Men tusen takk for tipsene, absolutt noe jeg vil ta med meg videre :)
  07.10.2012 kl.19:06
  Elin Slåen: Har venner som har vært ute før og sagt de la på seg 3-4 kilo. 20 kilo var det vi ble advart for. Og nei jeg tillater ikke meg selv å legge på meg så mye heller :))
  07.10.2012 kl.19:07
  Julie: I will try my best!
  07.10.2012 kl.19:08
  theresekristina: Nå er det tross snakk om noen få kilo, ikke hele 20, haha. Men tusen takk for det :) det tror jeg også. Vi har alt blitt advart for det, og at det kommer til å skje. Alt er så nytt, det er tross alt en helt annen kultur her selv om jeg spiser sunt så og si hverdag så er det jo en del ting som også ikke er like sunt igjen.
  08.10.2012 kl.01:00
  Jeg la ikke på meg noe særlig, jeg gikk faktisk ned noen kilo i perioder. Hvor mye man legger på seg (eller evt. går ned?) kommer veldig an på hva man spiser og hvor mye man trener selvsagt. Men siden dere spiser økologisk og ikke ferdigmat tror jeg ikke du har noe å bekymre deg for :)
  08.10.2012 kl.01:04
  Helene Bugge: Håper det. :) Har også hørt om de få som også har gått ned, vet ikke hva som er skumleste jeg...:s