HVORDAN LÆRE SEG SPRÅKET FLYTENDE (Utveksling: Natalie i Canada 2012-2013)
Forside Add meg Om meg Kontakt Vær oppdatert Follow me

HVORDAN LÆRE SEG SPRÅKET FLYTENDE

Nå er det jo sånn at jeg skal lære Engelsk flytende som ikke er like vanskelig som om jeg skulle lære meg Fransk eller noe. Jeg har alt hatt Engelsk på skolen i 11 år, men så lærer vi kun basic Engelsk på skolen. Det er krevende! Å komme til en nykultur der alt de snakker er Engelsk. Av og til blir jeg selv så frustrert av å ikke vite hva det betyr eller hvordan formulere en setning. Første uken kunne jeg ikke annet enn å legge meg ned på sengen hverdag etter jeg kom hjem fra skolen, jeg var så sliten! All informasjon som ble gitt og som i tillegg hente på engelsk! Det var bare så mye på engang. Jeg beundrer virkelig dere som tar et utveslingsår til et helt annet land og ikke forstår bæret av det de sier. Dedikerer dette til mine to kjære bestevenninner Åshild og Kristina, de befinner seg nå i Italia. Utrolig tøft gjort! 

Plutselig blir Engelsk timene tusen ganger vanskeligere enn hva de har vært på Norsk skole. Jeg fikk faktisk min første karakter i Engelsk muntlig som var en A! Jeg er så stolt av meg selv, jeg brukte hele 2 uker på talen min, men det var verdt det. Jeg blir tross alt bedømt på samme nivå som Canadiske elever. Til tider blir så så frustrert, får vondt i hodet får egentlig bare lyst å gråte selv om jeg ikke kommer meg noen vei med det. 

Jeg står på og gjør mitt beste hverdag og mer kan ingen forlange. Jeg kan sitte en hel dag og kun bli ferdig med en oppgave, for det er krevende og det tar tid. Jeg får all støtte fra familien min her i Canada, elever og lærere. Noe jeg setter ufattelig stor pris på. I det siste har jeg tenkt masse på hvordan jeg kan forbedre ordforådet mitt her i Canada. Det har seg sånn at det er skjeldent jeg stopper opp for å tenke hva jeg skal si, det går veldig flytende og naturlig. Men selvsagt så er den jo ikke perfekt, det hender jeg må stoppe opp inni mellom og tenke hva jeg skal si. Men det kommer, jeg blir bedre for hver dag som går. 

Hver gang jeg sier jeg kun har vært her i 3 uker så stusser de og ser på meg og alle sier "Virkelig? Wow. Engelsken din er veldig bra!" Og jeg blir like smigret hvergang. For Engelsk er et så viktig språk som jeg absolutt må kunne for å komme meg ut her i verden. Mitt neste mål blir Fransk, men så er det jo Engelsken som først og fremst skal sitte nå! 


- Prøv å snakk minst mulig med de hjemme i Norge 
Jeg vet, det er så sinnsykt vanskelig. Men hver gang etter jeg har snakket med noen der hjemme så blir ordforådet mitt helt sinnsykt dårlig. Jeg stopper opp mer enn aldri før og står der og "em øh..eh.." Det er helt forferdelig, og den Norsk aksenten jeg får! Hver gang jeg sitter på skype og skal svare vertsfamilien min hørest jeg ut som Charter Hilde på ferie!

- Ikke vær sjenert
Snakk mest mulig. Ikke vær sjenert i timene, eller når du snakker med andre, vær aktiv og benytt hver eneste sjangse til å bli bedre. Det er absolutt ingen som vil le av deg om du sier feil, du er en utvekslingsstudent, ingen forventer at engelsken din skal være helt perfekt.

- Les en bok
Kjøp eller lån deg en bok, en bok som faller i smak slik at det er spennende og interessant for din egen del. Selv om jeg ikke forstår alle ordene så marker jeg dem og i ettertid slår det opp eller først noen om hva det betyr. 

- Snakk med vertsfamilien din 
Jeg har masse kvalitetstid med familien min så her får jeg snakket masse. I tillegg er det veldig på at jeg skal få ordet for å bli bedre. Når det er ord jeg sliter med å si så hjelper de meg. Middagsbordet er en suveren sjangse til å få snakket med alle samtidig. Samme med tv-kvelder og spillekvelder!

- Vær med venner
Jeg digger å snakke med vennene mine her, for det går så naturlig og flytende i det jeg snakker med dem. I tillegg så hjelper det sånn på ordforådet ditt å henge med venner.

- Hør på hva de sier, lær deg å uttale deg hvordan man sier
Det er masse slang og sånn ute å går, men prøv å snapp opp hva de sier og hvordan de sier det. Jeg er lært opp til Britisk Engelsk og her snakker de mer Amerikansk Engelsk så det er noen ord som er helt forskjellige så hør nøye etter når de snakker slik blir du bedre. 

- TV
Når du har tid, sett av deg tid for å se på tv. Der kan du snappe opp masse masse masse!! Dette har vært en suveren måte for meg å lære meg språket, for der snakker de jo også Amerikansk Engelsk også!

- Unngå å snakke alt for masse med utvekslingsstudenter
Jeg vet hvor enkelt det er å falle for fristelsen å snakke med utvekslingsstudenter, enten de er fra Norge, Sverige, Danmark eller fra en helt annen plass. Tingen er at man blir ikke bedre å snakke med utvekslingsstudenter. For de er der for akkurat samme grunn som deg, lære seg språket. Har hørt om noen tyskejenter som kun gruperte seg ilag og når året var omme så kunne ingen av de flytende Engelsk. Dette er egentlig bare veldig trist. Har selv en Norsk elev på skolen min, men vi snakker kun Engelsk med hverandre så vi ikke blir stuck med Norsk. Men det hender seg vi faller for fristelser.  

Bare ha viljen til å lære deg et nytt språk så skal dette gå suverent bra! Ha troen på deg selv, for du blir bedre for hver dag som går. Så vips er året omme og du kan snakke det helt flytende! :-)


 • 27.09.2012 kl.06:57
  Bra tips ^^
  27.09.2012 kl.07:12
  Hey, jeg er i Idaho, som du kanskje vet, og har det kjempefint! Skolen min er en internasjonal privatskole, så det er ikke så mange som går her. Det er 25 utvekslingsstudenter her! Trives kjempegodt likevel :-D har både amerikanske og internasjonale venner!

  Aleksandra
  Renate Torvik
  27.09.2012 kl.09:17
  savne de så utrolig masse
  27.09.2012 kl.15:07
  Tusen takk for gode tips :D setter pris på dem

  xx Siri
  27.09.2012 kl.17:15
  bra tips : )
  Renate Torvik
  27.09.2012 kl.19:31
  i savne de sånn
  28.09.2012 kl.07:42
  Ewelz: ååh takk :D
  28.09.2012 kl.07:42
  Aleksandra Brokstad: Oi så spennende! Og bra du trivest! Nyt året ditt Alexandra :)
  28.09.2012 kl.07:43
  Renate Torvik: Renate mi, herreguuud så i savna d!!!
  28.09.2012 kl.07:43
  sarai94: :D!!
  28.09.2012 kl.11:55
  Heeiii ^^

  Er i Japan på utveksling og legger merke til alle som drar på utveksling her i fra drar til Canada, :'D

  Men jeg har faktisk bare 1 annen utvekslingselev på skolen min som er fra Australia men har blitt kjent med andre elever fra mange land også. Men siden elevene må ha god engelsk karakter for å komme inn på skolen så mange kan snakke i det minste litt engelsk, som både er bra og ikke, noen foretrekker å gå rett på engelsk i stedenfor japansken, merh :P